School: Naomh Eoin, Béal Easa

Foxford, Co. Mayo
Oidí sa Chlochar

1. (continued from previous page)
    Dí scoil i Dathar Salach in aice le Déal Lasa trí scor agus deich mbliadhain o sion agus tá na ballaí i na seasadh annsin fós. Dí pairc ag máistear na scoile nuair leig sé na gasuírí amach ag déanamh gréan dóibh féin. Dí an Abhainn Duibhe ag rich síos ag an scoil. Cuir sé an gasúr is mó amach ar an abhann. Cuir sé cloch mór ilár na h-abhna agus cuir sé cloch beag air. An gasúr is féarr a bhuail an cloch seo cuir sé ar bhárr na scoile é. Gasúr a dhéanad dada bun as cionn chuirfeadh sé suas ar dhruim an gasúr is láidre ins an rumha é agus beadh sé ag a bualadh le bháta gur tuít an gasúr is láidre ar a dhá ghlúin agus ní dhéanfadh an gasúr sin dada bun oscionn cé go raibh sé ag dul go dtí an scoil sin. An caoi a thaisbéan sí leígteáireacht dóibh na paiste ní raibh aon cailc ag imreacht san am sin.
    Faigh sé cas piapa cré. Cuir sé fáinne thart ar an leacracha a bí ins an urlár agus gabhfaidh sé amach , tarraing sé cleire as gé na lachain agus cuirfeadh sé bárr air agus gearrfadh sé sé suas ina lár é agus rinne sé péann breagh dí. Ní raibh leabhra a dul thart na leaca an urláir le cois cré píopa .
    Dí sé ag imceacht ó páirc go páirc in n- Eirean .
        1. buildings