School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. Siad na h-ainmidhte atá againne na, beathach, dhá bhuin, cupla gamhain, caora, madadh agus cat. Tugtar an maoileog ar bhuin amhain agus an maoileog breac ar an bhuin eile. Se an bhoitheach an teach ina mbíonn na ba agus cuirtear gramhróg agus cothám faoi na ba. Tá an cat buidhe agus bán agus tugtar Séimidh air. Ta an madadh donn.
    Sé an ceangladh a bhíos ar na buaibh na slabhra agus ropa. Bíonn píosa mór adhmaid ag teach amach as an bhalla agus bíonn piosa iarann cruinn af dul síos as deireadh an adhmaid fríd an talamh agus bíonn slabra ar sin agus is feidir leis dul síos agus aníos ar an iarann.
    Bíonn rudai crochta ag na daoine i nar dtuighthe. Bíonn cross Brighde crochta ins an bhoitheach
    Seán Mac an t Saoir