Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    t-Sleibhe, ar bhan-draoí a bhí in a cómhnuidhe ar na sléibhte ar tír mór an raibh sé in ndán do bheith beó go deó. Dubhairt sise go mbeadh sé beó go muirbhfeadh a ua féin é. Ar a chluinstin sin do chuir sé an t-aon inghean amháin a bhí de chlann aige fa ghlas sa dún agus ban-choimeadaidhthe ag tabhairt aire dí. Ach d’aindeoin na haire agus an choimeáda rugadh mac dí in am tráth agus tugadh Lúghaidh Lámh Fhada air.
    Bhí balór ar a shaimhín sógh ar an oileán agus é ag eisteacht le fuaim na dtonn is le glór na bhfaoileán bhfinn a bhí ag foluamhain os ceann na mbeann i dToraigh nuair a thainig an sgéal chuige go raibh mac ag a inghean. Ar an bhomaite d’órduigh sé brat éadaigh a chur fa’n naoidheanán, dealg a chur san bhrat agus é a chathadh amach i mbéal Thoraighe. Rinneadh amhlaidh ach anuas ó na sleibhte do sgiord reatha le Bioróig an tSleibhe gur thóg fa bhrat draoidheachta é agus go dtug leithe gur oil agus gur thóg é.
    Ar éirigh aníos in a stocach do chuir Biorog Lughaidh chuig Gaibide Gabhann ag fóghluim ceirde. Chuir Balor athair Lughaidh chun báis agus fríd ama chuala Lughaidh fa íde
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)