Scoil: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mayo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Sgéal a chuala mé sa mbaile
    Bhí fear in a chomnaidhe i Dubhghort fadó agus lá amháin chuaidh sé amach ag gearadh seagail agus bhí an capall leis go dtí an gairridh acht cé a thárla acht briseadh druim an chapaill agus ní raibh fhios aige céard a dhéanfadh sé. Thosuigh sé ag gearadh an t-seagail agus thanaig giarfhaidh amach agus ghear sé an seagal uilig le h-agaidh an fhir.
    Bhí an trathnóna ag teacht agus ní raibh fhios aige céard a dhéanfadh sé agus ní raibh an capall marbh agus béigín do seagal a thabhairt abhaile le h-aghaidh na mbeithidheach. Ghéarr sé driseóga agus chuir sé na driséoga isteach i dhruim an chapaill agus d'fhás na driseóga ar dhruim an chapaill agus gach bliadhain phiocfadh sé luach £5 Sméara Dubha o'n druim an chapaill agus sín é an sgéal.
    Brighid Ní Duibhidhír
    Máire Bean Uí Lochlainn