Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

céard a bhí ar bun mar ní raibh a fhios aige go rinne sé an dearmad.
    Ar aon chaoi nuair a chuaíd sé abhaile dubhairt sé le n-a bhéan - a - tighe gur tháinig rud eicínt aisteach ar Micéal Saor nuair a bhí sé féin ag leigeamh an soiscéal. Mhínigh an bhéan- a - tighe annsin dhó an dearmad a rinne sé.
    De bhárr go ndearna se an dearmad shíl an sagart go mbéadh é a ghnaiche an soiscéal céadna a léigheamh an Dómhnach dar gcionn. Nuair a bhí sé léighte aige d'iompaigh sé thart agus cónnaic sé Miceál i n-a sheasamh san áit céadna is a bhí sé an Dómhnach roimhe sin agus ar seisean "Anois a Mhiceál Saoir an mbeadh tusa i ndon é sin a dhéanamh." "Go deimhin bhéadh mé." arsa Miceál. Agus in ainm dé cén chaoí a Mhicáil" ars an sagart. "leis an fuighleach a bhí agat ón Domnach roimhe seo" arsa Miceál.
    Agus bhí a dhá oiread gháiridh ag an bpobal ná a bhí acú an Domnach roimhe sin faoí'n freagra a thug Miceál Saor do'n sagart. Fuair mé an sghéal seo ó m'athair Pádhraig Ó Síoda as Cor - an - Dola.
    Eibhlín Ní Shíoda
    Cor an Dola, Co. Galway