School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

Chonnaich sé fear beag ag teacht chuige amach as an lios. Dubhairt an fear beag leis.
    "Tá brón mór ort indhiaidh na bó sin a fuair bás ort."
    Tá go deimhin arsa an fear.
    D'fhiafruigh sé de annsin an n-aithneóchadh sé an bhó dá bhfeicfeadh sé í. Dubhairt sé go n-aithneóchadh. Thug an fear beag fáinne dhó agus dubairt sé leis feachaint isteach ann. D'féách sé thríd an bhfáinne, agus chonnaich sé an t-Sean Bhó Ríabhach ag ithe ar thaobh an leasa. Annsin dubhairt an fear beag leis
    "Téigh go dtí an bhó, agus cas do dhá láimh ina a ruball, agus na leig di imtheacht uait ar a bhfaca tú aríámh. Tiubharfaidh sí isteach i dteach Banríoghan na Bruine thú, agus nuair a racfas tú isteach annsin na bíodh focal asat acht eascaine. Déarfaidh an "banríoghan" leat.
    "Toig do Sean Bhó Ríabhach as m'amharch,' agus na imthigh gan an bhuarach"
    Rinne an fear mar dubhairt an fear beag leis. Thug sé abhaile an bhó, agus bhí sí aige in a dhiaidh sin go raibh trí laoig eile aicí.
    P. Pléimeann, Coille Cocla
    Fritheadh an scéal seo ó