School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    fleasc óir i gcúl a chinn. Bhí go maith. Dimthigh sé féin agus a bhean leó agus chuadar go dtí an Domhan Thoir. Faoi cheann trí ráithe bhí mac óg ag an mbean agus d'imthigheadar leó abhaile aríst.
    Nuair a bhí siad cúpla lá ar seóladh tháinig sean-bhean go dtí é agus d'iarr sí an mac an an Rí. Thug sé dí é agus nuair a chuala an bhean é cailleadh í. Chuaidh sé leis annsin agus táinig sé go dtí an domhan thoir aríst. D'iarr sé a inghean ar an rí ann agus thug an Rí dó é [!] agus long óir mar spré leis. Caitheadh an bhainis agus nuair a bhíodar ag teacht abhaile go h-Éirinn ní raibh an long óir leó. Chuaidh an rí ar ais aríst agus d'iarr sé an t-ór ar an rí ins an Domhan Thoir ac dubhairt an Rí nach dtiubhradh.
    Sa deireadh rinneadar socrú agus sé sin; ná fuireann iománíochta an Rígh a dhul ag bualadh báire in aghaidh fuireann iománaidheachta na h-Éireann. Chuadar ag bualadh agus bhí fuireann an Rígh ag buadhchaint ar fuireann ríogh na h-Éireann go dtí an ceann deire. Bhí an mac ag an gcailleach go dtí
    Bairbre Bean Uí Mhaoil Eoin
    Baintreach