School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. (continued from previous page)
    Cúpla lá na dhiaidh sin chuaidh an triúr mac chuig an gcúirt. D'fiafruigh an dligheadóir d'en mhac ba shine an bfacha sé aon chapall agus dúbhairt sé nach bfacha. Cén an fáth a n-dúbhairt tú leis an bfear go raibh an capall caoch arsa an dlighdeóir.
    Labhair an mac ba shine agus dúbhairt sé go bfacha sé sgála an t-súil a bhí caoch ar an talamh, tá go maith arsa an dlighdeóir agus d'fiafruigh sé d'en dara mac cén fáth a n-dúbhairt sé go (raibh) (raibh) an capall manntach.
    Dúbhairt an dara mac nuair a bhí sé ag ithe gur fhág sé cuid den féar ins an talamh. D'fiafruigh sé d'en mhac do b(a) óige, "ar dhúbhairt tusa go raibh sé bacach". Dúbhairt sé go bfacha sé sgáila cos an chapaill crochta d'en talamh.
    Tá an ceart agaidh arsa an dlighdeóir agus bhí sé an t-sásta leó.
    Brighid Ní Chadhain