School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

sé tuairisc a mhná ar a drifiúr críonna.
    "O is cuma dhuit connus atá sí sin, níl leanbh ná eile saoghaluighthe di," ars í, "gan í a mhór leigint duit."
    "O tá an scéal go maith má tá sí féin go mait," ar sé.
    Thárla an rud ceadhna ar feadh trí bhabhtaí. Rugadh triúr mac do'n mnaoi óig agus thug an drifiúr an íde cheadhna uirthi. Chaith sí síos an bhean óg féin ar tríomhadh babhta. Ach bhí a máthair thíos agus thug sí aire di féin agus do'n triúr leanbh. Luig sí féin ina leabaidh.
    Bhí sé de bhuadh ag an mnaoi óig go síleadh a méireanna mil chúmhra. Anois ní raibh an scéal amhlaidh a thuille.
    Bhí an triúr leanbh ag eirghe suas i dteannta a máthar a's a sean-mháthar fé'n ndroichead. Lá amháin bhuaileadar féin is a máthair síos chun na trágha. Bhí camán óir agus liathróid airgid ag gach leanbh acu, agus iad go súgach aerach.
    Cé bheadh thíos i bpáirc rópma ach Mici na Muc, aodhaire an rí. Chuaidh a bhean óg chun cainnte leis agus d'fiafruig sí do an raibh aon bhuaidhreamh ar an rí óg.
    "O tá mhuis agus a dhá dhóithin," ars é.
    "An silleann a méiríní mille