School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    a chuaidh an mháthair ag cóiriú na leabthan cad a bheadh fé philiúr an gharsúin ach sparáinín óir. Ní dubhairt sí faic le h-aoinne ach le na fear. Bhí an scéal ceadhna ag tuiteam amach gach maidean go dtí go rabhadar leath shaidhbhir go maith. Ní fheacadar aon lá chómh holc leis an lá go rug an mac ar an éan ach go h-áirithe.
    I gceann tamaill tháinig an gairmscoile amach ar an ndomhan go léir go raibh dligheadóir agus iústaís ag teastáil i gcóir cúirte. Ní raibh fhios cé bheadh le toghadh mar bhí mórán Éireann ag cur isteach ar an dá phost. Is amhlaidh a bhailig na daoine go léir isteach i bpáirc. Bhí an saoghal go léir is a mháthair sa pháirc. Tháinig an beirt gharsún so an scéil agus bhíodar ion-áirithe do'n bpost chómh maith le cách. Ní fhéadfadh na breitheamhain na fir a thoghadh agus sé seift a ceapadh ná dhá fhaoileán a chaitheamh anáirde sa spéir, feachaint cé air go dtuitfidís anuas. Fé mar a bheadh an nimh ar an aithne cé air a phreabfaidís anuas ná ar an mbeirt dritheár so.
    Tógadh iad sa chúirt agus bhí a slighe bheatha bhreágh bainte amach acu gan spléadhchas d'aoinne. Mhaireadar go lán láidir as san amach.
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Máire Ní Cheárna