School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    cár imthig sé féin ná an capall. Do dhíol sé an capall agus níor tháinig sé an bhaile mór úd ar ais arís. Do bhí fhios aige anois ná raibh aon chaoi aige ar an gcailín uasal úd. Níor dhein sé annsan ach lastáil san arm agus i gcionn beagáin aimsire do chonnaic sé chuige lá bean agus culaith fir uirthi agus a cúl bearrtha. D'aithnig sé í is d'aithnig sise é. Do lastáil sí sin san arm leis. Nuair a chonnaic sé í agus culaith an t-saighdiúre uirthi bhí fhios aige go raibh deire aige lei. Níor dhein sé ach é féin a leigint anuas ar spara iarainn agus bás d'fághail ós a comhair. Sar a bhfuair sé bás dhein sé an cheathramhadh so
    "Bfearr liom do cúl fánach cíonn-
    rabach cíonn réalach