School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (continued from previous page)
    amach agus cuaidh an madra isteach arís. Do tháinigh bean mhór amach agus glór an gcabaisthe ag a cuid eadaigh agus bhí sí ag iarraidh breith air. Do chuimhnig sé ar seift. Thóg sé amach a shiosúir agus thug sé a aghaidh ar an spioraid agus ní fheadadh an spioraid teacht in-aice leis.
    Do bhí tigh muintireadh leis ar an mbóthar ach bhí sé an-fhada ó bhaile. Do bhí sé ag cúlúghadh agus ag cúlúghadh go dtí go dtáinig sé go dtí an tigh. Do bhuail sé a dhrom ar an ndorus agus nuair a osgail muinntear an tíghe an dorus thuit sé isteach ar a dhrom.
    D'imithigh an spioraid tímcheall an tíge trí-huaire agus bhí sí ag gol. Do thug muinntear an tigh bíadh agus deoch do. D'fhan sé annsan go dtáinig an maidean agus tug sé a aghaidh ar an mbóthar arís. Nuair a tháinig sé go Baile na nGall do bhí cos tínn aige agus o'n lá san amach bhí a cos tínn. Níor cuaidh sé ag tailliúireacht ó shin.
    Breandán Mach Gearailt
    Baile na nGall, Co. Kerry