School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    Taobh amuigh den mbaile (Neidín) tá baile fearainn agus cuirtear "Baile Uí Ghrifín" mar ainm air. Bhí fear darbh ainm Wilde ina chómhnuidhe ann. "Duine uasal" ab eadh é agus bhíodh sé ag foghlaeracht go minic bhí sé mar chléireach in oifig an tighearna Lansdowne agus lá an chatha bhí sé i mBunán ag fiadhach. In Eirnín i mBunán bhí sé an lá san agus pé rud a thug isteach go Teampall Fiachna é -tá an teampall cómhgarach don Eirnín- d'fhág (do fhág sa lámhscríbhinn) sé a mhaide nú a ghunna isteach sa teampall agus tháinig sé abhaile gan é.
    Nuair a chuaidh sé abhaile bhí an oidhche ann agus do gheall sé dá chailín aimsire roinnt airgid dá dtéigheadh sí go dtí an teampall agus an maide nú gunna do thabhairt abhaile chuige. Is ar éigin bhí na focail as a bhéal aige, nuair amach an dorus léi. Nuair [a] shrois sí Drom an Easaigh chonnaic sí an dúnmharbhughadh agus na daoine sínte marbh ar leath-taoibh an bhóthair.
    Bhí aon fhear amháin mar a
    Siobhán Ní Sheaghda