School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    mór a dhóthain chun fanacht ar cheann gach duine. Cheangalaimís píosaí eile don luachair leis an bhfáinne agus chuirimís bior ar a bharr - bhíodh an caipín mar seo: - (pictiúirín sa lámhscríbhinn) Annsan dheinimís maide teann, láidir de luachair agus bhíodh luachair ina thimpeall leis agus córda ag a bhun agus a bharr. Bhíodh fuireann saighdiúirí i gcoinnibh foirne eile agus leanadh an pléascadh go dtí go mbíodh gach brobh luachra ar an dtalamh agus chaitheadh an dream a chaill a maidí [a] ghéilleadh nú [a] thabhairt suas gan mhoill.
    Gunnaí
    Dheinimís gunnaí den chrann truim i rith an Gheimhridh, bheirimís go dtí an scoil iad agus bhímís ag lámhach leo san ionad súgartha gach lá nach mór. 'S é an púdar a bhíodh againn ná blúiríní beaga de pháipéar a bhíodh measctha le seilídhe inár mbéalaibh agus cogainte go hana-mhion ar fad.
    Cliabháin éin
    Dheinimís cliabháin éin sa Gheimhreadh leis. Dheinimís an fráma ar dtúis de adhmad agus cheangalamaois córda as gach cúinne den bhfráma agus an córda ag dul treasna-sgeothach go dtí an chúinne eile. Chuirimís slata sailighe treasna i bhfuirm