School: An Clochar, Neidín

Kenmare, Co. Kerry
Brighid Ní Lochlainn

1. (continued from previous page)
    an tsagairt d'feiscint. Dubhairt an sagart go gcaithfeadh sé dul go dtí an sagart i mBaile Bhúirne agus páipéar d'fhagháil uaidh. Soir leis an mbuachaill bocht go Baile Bhúirne. Shrois sé tig an tsagairt. Bhuail ar an doras. Tháinig an cailín aimsire amach. "Tá an sagart i gCorcaig indiu" ar seisean. "Dia linn" arsan buachaill "Caithfead pósadh amáireach agus tá páipéar uaim." Bhí Eoghain Ruadh istig. Tháinig sé amach agus dubhairt leis an mbuachaill go dtabhairfeadh sé féin páipéar dó. Seo é an rud a sgríobh sé
    "Is fada dhó thiar i n-iarthar Éireann
    'Da ceamalach chiar gan ciall gan éifeacht
    Gairim chughat siar, is beidh Dia go réidh leat
    Ach ceangal an Diabhal le h-iarlais éigin."
    Chuaidh an buachaill siar go Cíll Garbháin agus thug an páipéar do'n sagart. Nuair a chonnaic an sagart an páipéar, phós sé láithreach iad. Chomhnuigh mo dhuine i m Bonán ar feadh bliadhanta 'na dhiaidh sin.

Fuaireas an dá sgéal seo ó Seá Ó Tuama, Gortleathárd, Cíllgarbháin, Co. Ciarraidhe, Aos: 61 bliadhna
      1. poetry
    Maighréad Ní Thuama