School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. Bhí fear i nDairbhre fadó gur b'ainm do Tadhg Ráthboch. Bhí báid seóil aige agus do théigheadh sé go Corcaig gach seachtmhain ag díol ime. Ní raibh aon bhóithre iarainn an uair sin ann agus da bhrígh sin is ag siúbhal a théighdís no i mbád. An lá seo go áirthi do chuaidh Tadhg go Corcaig le na chuid ime. Nuair do bhí an t-ím díolta aige d'fhan sé i gCorcaig ar feadh cúpla lá no trí mar ba gnáthach leis. An fhaid is bhí sé i gCorcaig, do bhuail bean leis. A Thaidg ar sise chan na thaobh ná fuil an tú ag imtheacht abhaile. Ó arsa Tadhg táim ag fanamhaint le cóir seóil. Ó arsa an bean choiméadadh seana mhná an bhaile seo ag cárdáil cainnte tú ar feadh bliana. Seo dhuit an bhrat seo ar sise agus tá trí shnaidhm ann. Nuair do raghair síos go beul an chuain scaoil ceann des na snaidhmeanna. Annsan má cheapann tú ná fuil do dhóthain siúbhail agat á dhéanamh scaoil an dara snaidhm ach ar do bhás ná scaoil an tríomhadh snaidhm. Tá go maith arsa Tadhg agus thóg sé uaithi an rbat, agus bhailimh sé leis sios chun an chuain. Nuair do bhí sé istig sa bhád do scaoil sé an cead snaidhm agus do bhog an bád léi. Nuair do ghlan sé
    Mícheál Mac Cártha