School: Clochar na Trócaire (Convent of Mercy)

Skibbereen, Co. Cork
Na Siúracha

1. (continued from previous page)
    Gach Samhradh tagann daoine ó cian is ó chomhgar chun an fothraig sin d'feiscint. Is iomdha duine a fuair foithin ann i n-aimsear cogaidh. Seasuigheann an caisleán go maordha fós agus is féidir é d'feiscint mílte ó bhaile. Tugadh "Caisleán Uí Dhonnabháin" ar an gceanntar mór-thimcheall an chaisleáin.

An Cathair Óg
    Ar an dtaobh theas de Dhrom-Dha-Liagh i nduthaigh "Meall-na-Sgeiche" atá Cathair Óg tógtha. I gcúinne éigin de pháire tá cloch mór leathan agus fioghar na croise le feiscint uirthi. Is amhlaidh do bhí sagart ag léigheamh Aifrinn agus chuir sé fioghar na croise san gcloich agus tá sí le feiscint fós uirthe.
    I n-áit eile den pháirce tá rian cúig méaranna le feiscint i bpíosa adhmhaid. Deirtear go raibh fathach ag teicheadh ó naimhde a tíre is chuir sé a lámh ar an admad mar tacha agus sin é an fáth go bhfuil na méaranna le feiceáil ann fós.
    Bhí tighthe beaga - botháin le feiscint go dtí anuraidh, i lár na páirce. Bhí cailín datamail 'na comhnuidhe i gceann amhráin acu agus 'na taobh do ceapadh an t-amhrán úd:- "An Cailín Deas Crúidhte na mBó" ag fear de muinntir Uí Néill.

Léim an tSagairt
    I n-aimsir na bPían-Dligthe ní raibh cead ag na sagairt an t-aifreann do leigheadh ins na séipéil agus maidin eigin is an sagart
    Eibhlís Ní Drisceoil
    Lissane Upper, Co. Cork