School: Clochar na Trócaire, Ros Ó gCairbre (roll number 14813)

Ross Carbery, Co. Cork
An tSr. Áilbe

sábhálta.
    Níl ann anois ach fothracha an teampuillín agus tugtar "Teampuillín Fachtna" air. Tá sé cinnte gur deineadh alán míorbhúil ann, agus an sluagh mór daoine a thagann ann gach ceathramhadh lá déag de Lughnasa - Lá Fhéile Naoimh Fachtna cruithuigheann sé go bhfuil ainm na háite in-áirde fós. Fuair an Naomh bás nuair ná raibh sé acht sé bliadhna agus dachad agus cuireadh é 'na theampull féin. Do lean an obair a chuir sé ar bun ar feadh cúpla céad bliadhan agus do scaipeadh clú agus cáil na háite ar fuaid an domhain go léir. Ach i mbliadhain 1168 tháinig na Normánaigh agus milleadh agus creachadh Corca Luighe acu. B'é sin deire an coláiste. Tá an fairche ann fós agus beidh go deó, le cónghnamh Dé. Níl le deanamh againn atá 'nár gcómhnuidhe í Ros anois ach a rádh leis an bfile a rugadh sa chomharsnacht so:

" Is tú Ros Ailithir fós,
    'S beidh go deó fé árd meas.