Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann uair agus do bhí sé na cómhnuidhe i Maghcromtha. Lá amháin do cuaidh sé amach ag siubhal.
    Do bhí sé ag siubhal ar feadh an lae ag fiadhach coiníní ar feadh tamall leis ach níor chuaidh sé abhfhad ó bhaile.
    Nuair a tháinig sé abhaile bhí alán coiníní aige agus dubhairt sé le na bhean go raghadh sé amach ag fiadhach coiníní airís amáireach mar nár thuit aon droch rud amach do an lá san.
    Ar maidin d'eirig sé go moch agus d'ith sé a bhreicfast go tapaid agus d'imthig sé amach ag fiadhach do féinig fé mar a dubhairt sé indhé.
    Do chuaidh sé tímcheall ficheadh míle ó bhaile an lá san agus nuair a bhí sé a theacht abhaile san oidhche do bhí mála coiníní aige.