School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann fadó agus sé an ainm a bhí air na Seán Mac Suibhre agus do bhí sé ana shaidhbhir agus ní thabharfhadh sé pioc uaidh agus do thabharfhadh a bhead rud éigin do gach aoinne a thagadh chun an doras.
    Lá amháin do tháinig fear bocht go dtí an doras ag iarraidh rud éigin le n-ithe. Ní raibh aoinne istig ac fear an tíghe agus ní tabharfhadh sé sin pioc do agus d'imthig sé.
    San oidhche nuair a bhí an fear na codhladh do chonnaic sé rud éigin ag siúbhal mór-thímpeall an seómra agus do bhí mar an fear a tháinig go dtí an doras an lá san.
    D'innis sé dá bhean mar geall air agus dubhairt sí cad na thaobh nár thug sé rud éigin do. Nuair a tháinig sé go dtí an doras
    Bríghid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Cork