School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí cailín 'na cómhnuidhe i mBaile Mhúirne fadó agus bhí sé ana-ghlic. Oidhche amháin bhí sí istigh ina h-aonar agus tháinig duine éigin isteach agus thug sé peidhre bróg de agus dubhairt an fear leí ná teasbám na bróga d'aoinne agus ná féidir leí iad a chuir uirthi in-aon-chor agus aon rud a iarfhaid sí gur féidir leíé fhághail airgead nó bíodh ná aon rud in-aon-chor agus nuair a bhí na focail sin ráidhte aice d'imthig sé as a radharc agus bhí ionghnadh ar an gcailín agus d'imthig sí a chodhlad agus an maidin na dhiaidh sin d'eirig sí airís agus bhí na bróga imithighthe agus cheap sí gur thóg an sprid iad airís agus dubhairt sí.
    "Is cuma liom is dóca gur thóg an duine é airís agus beidh mé
    Áine Ní h-Iarfhlaithe