School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bodairc de dhuin - uasal mhór shaidhbhir ann fadó agus do bhí fear geata aige agus ní leigfí aoinne isteach sa chlós chun go n-oscalóchadh fear a' geata an geata dhóibh.
    Do bhí an duin - uasal ana cheanamhail ar fir bean fhir a' gheata mar do bhí sí ana phléisiúra agus do bhí sí níos bhreághtha ná a bhean féin. Dubhairt an duine - uasal le fear a' geata lá go gcaithfeadh sé litir a thabhairt ag triall ar a dhriothár agus do bhí séala sa leitir chun é a chimeád dúnta.
    Dubhairt sé leis gan teacht abhaile in-aon-chor anocht "mar ní b'eadh sé d'am agat agus cuirfhead-sa duine d'es na seirbhísig chun codhladhta in-aoin-fheacht le'd mhnaoí."
    Do bhí an driothár abhfad ó bhaile agus dubhairt fear a' geata go raghadh
    Siobhán Ní Thuama