Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do bhí fear eile ag gabháil an bóthair agus do tháinig an sprid chuige agus do chur sé an cheist seo air:-
    Coinneall agus choinnleóir ann is cá bfhuil a leath rann san. Ní raibh aon eagla ar an bfear san roimhis sprid na púca agus dubhairt sé bfearra dhuit dul go flaitheas Dé an-sam na bheith id shamhail ansan agus ansan d'imthig an sprid agus ní fheacha aoinne ó shoin é san áit sin.
  2. Do bhí fear ag gabháil an bóthair lá agus do bhí triúr buachaillí ag an gclaidhe agus dubhairt an fear tabharfhad réal don duine is leisge amhla díobh do sheas duine acú suas agus dubhairt sé tabair dómh-sa é níor éirig an dara dhuine in-aon-chor ach do shín sé a lá amach igcóir an réal níor dhéin an tríomadh buachaill pioch ach dubhairt sé chur im phóca é agus do thug an fear an réal dho.