School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann agus ní raibh aon tigh aige agus is ar thaobh chnuic nó gleann a mhairfeadh sé a gcómhnuidhe.
    Do bhí fear eile ann agus ins na cnuic leis a maireadh sé. Do bhíodh fear amháin acu i gcómhnuidhe ar thóir an bfear eile agus do bhíodh eagla air, roimis an bfear.
    Lá amháin do bí an fear ag rith indiaidh an bfear eile agus do thánad go dtí cnuic árd mhór a bhí ann. Do cheap an bfear ná léimhphead sé é agus do léim gan aon trioblóid in-aon-chor in-aon-chor.
    Do imthig sé ó'n bfear eile ansan agus níor rith sé 'na dhiaidh an cuid eile de'n lá san agus ar feadh cúpla lá 'na dhiaidh sin mar do fuair sé sgeimhle nuair a léim an fear eile an uair sin an cnuic.
    Máire B. Ní Chéilleachair
    Tadhg Ó Túama