School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do chuir duine go raibh aon t-súil amháin aige gheall le duine go raibh radharc ana mhaith aige. Do bhí an gheall é go bhfeicfheadh an duine aon t-súileach a dhó oiread agus a cídhfheadh an duine go raibh an radharc maith aige agus an dá súil.
    Cuireadh síos an gheall. Tá sé buaidhte agamsa ansan fear an aon t-súileach mar cím-se dhá shúil id ceann-sa agus ní fheiceann tusa ach aon súil amháin im ceannsa.
    Seán Ó Liatháin
    Male
  2. Do bhí gabha na cómhnuídhe sa Róimh agus do mhaoidheamh sé go bhfuair sé amach an rún ar ór do dhéanamh agus d'iarr sé duais ar an bpápa mar gheall air an rún. Chuir an pápa sparán mór cuige go raibh a fhios aige nár theastaigh aon airgead uaidh.