Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní bfuar sé uain ar iopáil ar a cuma ceart in áirde ar a drom mar do bhí an capall ag imeacht ró mear.
    Iagus, D'imtigheadar leo dhe druim cnocán is islean agus de druim barraidhengcrann ba cuma iad le gena riadaine ag imeacht trid an spéir . I gconn tamaill do stop an firin big na capaill le h-ais tigh duine usal.
    Nuair a thanadar anus as na capall do deinead dha brob luacraigh dos na capall áiris agus dubhairt an firin big trí focail ana greannarta go léir agus dubhairt domhnall é na dhiadh.
    Ansan dubhart sé le Domhnall é féin a leamaint anois insin gach aon agus do bhí domhnall ag cuineamh an ragadh sé agus dubhart sé leis féin go ragadh.
    Isteach san tigh leis an firín beag trí poll an glas agus d'timigh Domhnall na dhiagh agus do bhí sé ag rit in dhiagh an firin beag agus do bhí an firín beag a siubhal.
    Caitlín Ní Loinghsigh
    Pádruig Ó Loinghsigh