School: Cill Mhic Abaidh, An Léim (roll number 11245)

Kilmacabea, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

1. (continued from previous page)
    fad agam, mar gheall air an mhnaoi seo a chuaidh amach tré na bánta an lá Bealtaine áirithe se agus agus dubhairt sí go raibh fhios aici nuair a chonnaic sí mar a bheadh:-
    "Tóin girrfiadh ar drúcht
    Ná rithfeadh a bhlian seo liom"
    Ag cainnt mar gheall ar a' bhfiadhach, is mó lá a lenas cúrsa na bhfiadhaidhthe nuair a bhíodh siad, na h-uaisle ó Bhaile a' Caisleáin ag fiadhach fadó soin. Siad san na fiadhaidhthe go raibh Domhnall Ó Seachnasaig ag trácht thársa san amhrán sin "Bláth na Gréine"
    " 'S is aoibhinn aerach guth gadhar cois trágha" adubhairt sé.
    Pé scéul é is cuimhin liom aon fhiadhach amháin ná bhfuil pioc dá thuairisc dearmadtha agam go fóill. San dúthaig shoir, i gCathair Mór in aice Ros ó Cairbre a chuireadh a' madra ruadh amach. Siar leis ó dheas tríd an ndútthaig go dtáínig sé díreach lastuaidh de Ros ó Chairbre; siar leis annsan gur shrois sé an Chonanaig agus siar ó dheas fan bruach na coille leis. Bhíos féín ag seasamh amuigh annsan ar Carraig an Éisteacht (?) nuair a bhí sé thall ag an gcoill, treasna na Cluainte leis, agus lastiar de Bhealach-a-Ló. Do tháinig sé treasna a' bhóthair agus thar a' gclaidhe isteach san mbaile seo, Cill Mhic Abaidh. Siar ó thuaidh im' treo-sa a tháinig sé agus do ghaibh sé tharam in giorracht cúig slait díóm. Bhí an fiadhaidhe cúig nó sé de pháirceannaibh 'na dhiaidh agus
    Seán Ó Donnabháin
    Partalán Ó Duibhir