School: Cill Bhriotáin (C.) (roll number 11728)

Kilbrittain, Co. Cork
Cáit de Búrca

1. (continued from previous page)
    ins an seomra, agus bhí siad ag cainnt agus ag seanchus. Ní raibh na buachaillí ann, mar bhí siad i bhfolach fé'n leabaidh. Tharraing siad an córda, agus i láthair gach aoinne d'éirigh an fear marbh. Rith gach aoinne amach as an seomra. Rith na buachaillí amach tré'n bhfuinneoig. Bhí fear ann agus bhí sé an-misneamhail, dubhairt sé gur cheap sé gur cleas a bhí ann. Chuaidh sé isteach sa seomra, agus na daoine eile in a dhiadh. Nuair a chuaidh sé isteach, bhí an fear sínte ar an leabaidh mar a bhí sé roimhe sin. Cúpla lá in a dhiadh sin, bhí fios ag gach aoinne gur cleas a bhí ann.
  2. Daoine Cáileamhla.
    Do bhí bean ann fadó, bean Uí Deasmúna, Cúl Mánaigh, chuir Cinn-feadhma Barnett dlighe uirthi, do bhí sé sin in a chomhnuidhe i gCaisleáin Cúl Mhánaigh, chuaidh sí go Corcaigh, acht ní raibh aon airgead aici chun teacht thar nais, shiubhal sí thar nais. Triochadh míle a bhí sa turas.
    Do bhí fear láidir fadó, agus tháinig sé go Cúl Mánaigh. Cuaidh sé suas ar Charraig Mhóir, agus tá rian a chos le feiscint ann fós.
    Máire Ní Cruadlaoich
    Ballymore, Co. Cork