School: Carraig na bhFear (C.) (roll number 14042)

Carrignavar, Co. Cork
Cáit Ní Riagáin

1. (continued from previous page)
    Bhí an abha mhór roimhe annsin, ach do léim sé é agus do shrios sé an taobh eile gan tinóisg bhí bean ann ag nighe éadaig.
    Tháinig iongnadh mór uirthi nuair a connaic sí an léim. Ba breágh an léim é sin ar sise. Ba breágh go deimhin go deimhin ar san bhruicleach, ach is fada an rith a léim cuige.
    Lá eile tháinig na saigdúirí suas leis gairid de Mainistir Fhear Muighe agus do leanadar e i dcreó Cathair Corcaige. Ní raibh ag na saigdúirí ach capall amháin i ndán coimead suas leis, agus nuair a connaic an bruicleach an capall chomh maith is a bhí sé, tháinig an marcach suas leis do geárr sé a chosa de'n capall. Nuair a theip air an marcach a leagad de