School: Synge, Inagh (roll number 14440)

Glennageer, Co. Clare
Máirtín Flynn

tusa, acht an oireadh. Imtigh a bhaile anois in ainm Dé agus ná bíodh éinne ag magadh fút.
    Ni gádh dhom a rádh go raibh iongantas mór ar Seaghán nuair d'airigh sé an scéal soin. Níor thug sé níos mó tuaraisg air féin do'n fhear liath, acht d'imtigh as a láthair chomh tapaidh agus bhféidir leis. Níor déin sé acht builín aráin do cheannac le n-ithe ar an mbóthar dhó féin agus as go bráth leis abhaile. Nuair bhí sé glan as an gcathair, bhain sé na bróga de féin agus do chuir fá n-a asgaill iad, agus go deimhin, níor fás an fhéar fá na chosaibh gur tháinig sé a bhaile um tráthnóna. Bhí sé tuirseach go leor, acht níor leig sé air féin cá raibh sé le trí lá, agus ar shon go raibh sé ar cipíníbh chum tosnuighadh do dhéanamh ag an sgeich bhí fás ós comhair a dhorais amach, níor mhaith leis cromadh air an fhaid agus bhí daoine in a thimcheall. Chuaidh sé a chodladh go luath agus d'éirigh sé go moch ar maidin, agus chuaidh amach go socair.
    Do rug sé ar rán bhí na sheasamh le h ais an tighe, agus thosnuigh sé ag romhar ar an dtaobh theas de'n sgeich. Níor bhfhada gur bhuail an rán ar leic. Do phreab a chroidhe ina chléibh, agus b'éigin dó a
    AT1645: The Treasure at Home
    Skaghvickincrow, Co. Clare