School: Creagán Buí, Cora Finne

Craggaunboy, Co. Clare
Ml. Mac Consaidín

1. (no title) (continued)

capall eile in a ionad a bheadh gioballach.
    Thosnuig an báire fé dheire. Buaidh an taobh in-a raibh Seamus Gobnait. Chuaidh sé ar an aonach agus cheannuig sé an capall ag an crosaire. Caith sé suas é agus cheannuig sé an capaillín gioballach. Thug sé abhaile é agus gurbh é an capall is fearr a bhí sa cheanntar annsin nó in-a dhiadh.
    Thuit sé in-a chodlad oidhche agus glaodach sé ar a bhean darb ainm dí Caitlín de Barra agus dubhairt sé léi dul suas go garraidhe a bhí in-aice an leasa go raibh bó leis ag ithe fataí as carn. Nuair a chuaidh sí suas bhí an bó ins an carn agus í a riocht sgoilte o bheith ag ithe na faití.
    Chuireadh sé an líon tíge in-a suidhe go hana moch gach maidin agus ní fhanfadh sé in aon tigh na bheadh coileach ann cun glaodach agus ní leigfead sé aoinne amach as a thigh nuair a bheadh sé deanach san oidhche.
    Maidin áirithe deirig a bhean ar dtuis agus d'aduig sé an teine. Chuaidh sí amach agus dún sí an doras go daingin. Ní raibh ach aon doras ins an tigh. Nuair a chas sí thar n-ais bhí naoi gcínn de giorfithe in-a sudihe os comhair na teineadh. Chuir síad iongantas uirthi agus nuair d'oscail sí an doras chuadar amach i ndhiaidh a chéile. Dubhairt Seamus Gobnait gur daoine maithe a bhí ann.
    Chuaidh Seamhus lá isteach ar lorg díghe go Cáit Ní h-Uallacháin agus chuir sí an ruaig air agus dubhairt
    Maire Nic Con Midhe
    Moanreel North, Co. Clare