School: Aill Bhéil an Tulaigh

Corkscrew Hill, Co. Clare
Máire Ní Chatháin

1. Sean-Sgolanna
    Bhí trí sgolanna in an áit seo. Ceann i Cathair Mhíc Neactan, i Cathair Meadhan agus i Seanabhaile. Bhí an ceann i Cathair Meadhan agus i Seanabhaile in aice le Lios Dún Bhearna. Do bhí siad go h-an bheag agus ceann cuighe ortha. Do bhí fear darbh ainm dó Mach Nactan ag múineadh i gCathair Mhich Neactan agus bhí Seán Ua Domhnalláin ag múineadh i Seanabhaile. Ba as an áit seo na múinteóirí. Do bhí ....? múineadh ag ins na tighthe istoidhthe. Do bhí na múinteóirí ina gcómhnaidhe ins na tighthe mór timcheall na sgoile. Ní raibh aon Gaidhilg acu agus bualadh iad dá labhairidís aon focail Gaidhilg. Ní raibh cead ag na múinteóirí an Gaidilg do mhúineadh
        1. buildings
    Brighid Ní Chuinn