School: Scoil na mBráthar, Inistíomáin (roll number 16678)

Ennistimon, Co. Clare
S. Ó Conaill

2. Bhí mairnéalach Sasana 'na sheasamh ar táibhle i Lios cannúr .La amháin agus bhí stoirm mór ann.Dubhairt iascairi leis imtheacht as go raibh se 'na sheasamh i mbaoghal .Níor chuir sé aon tsuim ionnta .Tháinig tonn mór isteach agus sgiob se an táible .Cúpla lá 'na dhiaidh sin fuaireadh corp an mháirnéalaigh agus é marbh.
    3 Nuair a bhí na dubh crónaigh in Inis díomáin dhóghadar tig Tomás Ó Challanain ,tig Shéamus Dabídh ,tig michéal Ó Cláir,tig Ó Faoiláin ,tig Ó Conole ,an Bearric.
    4.
    Thainig gorta agus bhí na daoine ag fágháil báis ina mílte díobh .galar iseadh an,Flú ,Meaasles .
    5. In am na dubhcrónaigh bhi dream daoine áirithe agus glaodhadh Creacadóirí ortha.Ghoideadar airgid as an banc dóibh féin.Stadadar cár na litreach agus ghoideadar litreacha as le súil go bhfaighidís airgid.