School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 09_023

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 09_023

1. (continued from previous page)
    shuid sé uirthe. Ba ghearr gur thosuigh siad ag caoineach. Céart atá orthaí a deirse; Ó bhí cailín breág againn agus d'imtig sí agus ní facha muid ó shoin í agus bhíodh muid i gcomhnadh ag rádh dá mbeadh aon fhear aice go bhé Mac Ubhall Óir Rí in-Éirinn a bheadh aice. Is mise an fear sin agus tá sí pósta agamsa. Do chait siad an oidhche sin trian le sgéalaideacht, trian le fianeacht agus trian le cath. Ar maidin lár na mháireach dá mhoc d'ár eirigh an ghrian ba mhoch ná sin d'eirig Mac ubhall Óir Rí in Éirinn. Tá mé ag cuartú Claibe solais an t-aon-sgéal agus an ain-sgéal mar sé abhí mar cheann ar an domhann ar fad mar ba claime soluis draoideachta a bhí ann. Fariór ghéar má chonnaic muid ariamh tú mar níl aon fhághail agat ar sin, mo mhac-sa tá sin agus ní leigeann sé ar fhéin an bhfeiceann sé muid acht d'innis siad dhó cá raibh a theach. Annsin d'imthigh sé
    Sorcha Ní Chúláin
    Seósamh Ó Cúláin