Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Ins an Earrach teigheann an feilméar isteach san bpairc lé'n a chéacht agus a dhá chapall. Treabhann sé an talamh agus déanann sé iomairí dhe. Idir gach dá iomaire bíonn seo nó clais.
    Tógann síád na fataí isteach chuig na mnáibh agus tógann síad amach na fámhairí agus gearrann siad iad. Sgiollaín a cuirtear ar na píosaí atá réidh lé cur. Laodhán a cuirtear ar na píosaí atá fágtha. Bíonn síad tímcheall ar seachtmhain á mbaint. Cuireann síad na sgiolláin isteach í gcliabh agus muna feidir iad a chur go lúath tar-eis sin cuirtear aol ortha ionnus nach n-eiréochadh síad lobtha.
    Chómh luath is is féidir teigheann na fir amach agus bata acú deanta d'adhmad ach amháin an bárr dhe agus bíonn sé sin deanta d'iarann. Seasann síád ar an iomaire, agus deanann se tímcheall is trí
    Sorcha Ní Eochaidh
    Seán Ó Eóchaidh