Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní raibh cead ag na hÉireannaigh sgoileanna a bheith acú. Ba mhaith lé muinntir na tíre oideachas a bheith acú. Dá bhrígh sin chuireadar bothaín súas lé h-aghaidh sgoile. Ta ceann acú í bpáirt í mBóthar Salach. Tháinig na daoine cuige gach lá. Is é an Máighistir Ó Donabhain a bhí ag múineadh ann. Bhí an bothán deánta de chré agus bataí. Taobh istigh bhí clocha lé suidheamh ortha. Rinne na páistí sgríobhnoireacht ar clocha freisin. Is iad na ceachtanna bhíodh acú na Áireamh sgríobhnóireacht, agus léigheamh agus Tír-Eólas. Is é an chaoi a rinne síad sgríóbhadh ná lé bárr-phinn sáithe í gcleite. Ní bhfuair an máighistir airgead ón ríaghaltas mar a gheibheann siad anois. Thug na páistí cúpla pighne gach seachtmhain dó. Uaireannta fuaireadh amach go raibh máighistir ag múineadh páistí agus cuireadh an máighistir chun báis.
    Seán Mac Einrí, Seán Ó Dúbhchair
    Muc Ruadh