Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Sa nGeimhreadh nuair a bíonn na h-oidhcheanna go fada cruinnigheann na páistí go léir le chéile agus bíonn spórt an domhain acu le cleasanna agus eile. Is maith leis na sean daoine bheith ag éisteacht agus ag féachaint ar na páistí óga agus iad go meidhreach ag léimrigh thart timcheall na cistineach.
    'Sé an spórt is mó a bíonn ag na páistí ná ag imirt "Dallóg". Is fearr cúigear nó seisear bheith ann do'n glcuiche seo. Cuireann duine amháin "Dallóg" nó éadach ar a súile agus ritheann sí in diadh na ndaoine eile. Nuair a bhíonn an cistin go is féidir an cluiche sin do imirt go h-an mhaith, mar nuair a bhíonn an duine leis an dallóg ar thaobh amháin de'n teach bíonn na daoine eile ar an draobh eile, agus nuair a bhíonn an duine dall in aice leo cromann siad síos agus téigheann siad faoi a lámha.
    Sorcha Ní Éochaidh
    Seán Ó Éochaidh