Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tuille mhór san abhainn a chlúdaigh na páirceanna ina aice agus loit sé cuid de barraí ar na daoine freisin.
    Ar an 30 adh lá de Mhí Mheithimh 1936 bhí stoirm mhór eile againn. Thosuigh sé go lúath san tráthnóna agus a leithéad de fhearthainn níor chúala aoinne aríamh agus a rinne sé. Ar dtúis d'eirigh an spéar go dubh agus bhí orainn an lampa a lasadh bhí sé chómh dorcha sin sa dteach. Annsin thosuigh an tóirneach agus an teinntreacht agus an baísteach trom. Lean an fhearthainn ar feadh úaire a chluig sa tráthnóna agus annsin ar feadh na h-oidhche.
    Ar maidin bhí tuille mhór san abhainn Bhuidhe agus bhí na pairceanna lán d'uisge agus bhí na barraí millte mar bhí siad lán de ghaineamh agus bhí cuid sguabtha síos leis an dtuilleadh. Bhí clocha an bhóthair tarraingte aníos agus bhí na bóithre go léir sgriosta
    1. próisis agus feiniméin
    Áine Ní Ruadháin