Scoil: Sraith na mBannrach (uimhir rolla 3300)

Srath na Manrach, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Eachmharcaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsin gabhann siad ag rinnce le chéile. Pé ar bith cailín a bhuaileas an caiptín leis an mbata caithfidh sí dul ag damhsa leis na buachaillí tuighe agus má ceapann duine de’n fhuireann focal a labhairt gheibheann sé buile de’n mhaide.
    Tugtar biadh agus deoch do na buachaillí tuighe annsin agus annsin imthigheann siad. Nuair a bhíos siad réidh le n-imtheacht seasann siad in aon líne amháin agus crochann an ceoltóir port mairseáil amach an doras leo i ndiaidh a chéile.
    Tá a lá pisreoga a bhaineas le pósadh. Deirtear nach ceart do chailín síoda a chaitheamh lá an pósadh agus go mba chóir dí rud eicínt sean agus rud eicínt nua a chaitheamh.
    Deirtear gur mí-adh mór é, cailín a fheiceál ar an mbóthar ag dul ag an seipéal dóibh.
    Má bristear cupán ná fó-chupán sa teach oidhche an phósadh deirtear go mbrisfidh an bhean a lán soitheach.
    Ní mór do’n fhear a sa séipéal roimh an cailín freisin.
    Imthigheann an lánamhain ar mí na meala agus théis dóibh mí a chur isteach in a dteach féin, sé sin mí tar éis an pósadh tugann siad cuairt míosa ar máthair an cailín.
      1. filíocht
    Éamonn Ó Cormaic