Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Scealta Grinn (ar lean)
    na bhfathach iad. Ni raibh se i bhfad go dtainigh fathach air agus d'fiafruig se de ce'n fath ar chuir se na ba isteach ina cuid talmhan. Thoisig Sean agus an fathach ag troid agus fuair Sean an bhuaidh air . Chuaidh se abhaile an oidhche sin leis na ba agus bhi a lan bainne aca. B'eigin doibh tuilleamh soitheach a faghail , bi an oiread sin bainne aca.
    La ar an bharach chuaidh Sean amach leis na ba agus chuir se isteach i dtalamh na bhfathach iad . Nior bhi fhada go dtainigh fathach mor agus thoisig se fein agus Sean ag troid agus ar deireadh fuair Sean an bhuaidh. B'e an sgeal ceadna e faoi'n mbainne in oidhche sin agus bhi iongnamh ar an deachmhaidhe An treas la chuaidh Sean isteach i dtalamh na bhfachach leis na ba agus thainig fathach le cuid ceann cuig ( ineil ) agus cuig muinneal air . Thoisig an troid agus bhi an fathach ag faghail an bhuaidh ar Sean , gur chuimhnigh se ar a mhuinntir sa mbaile agus thug se faisgeadh i chuir go dti na gluine sa talamh e . Chuir an dara
    Micheál Ó Buigheall
    Leacht Mhurchaidh, Co. Mhaigh Eo