Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Fear da'r bhí ann Seán Ó Módhráin a rugadh agus a tóigeadh i Sraith an t-Seagail ba é an fear ba láidre, bhí ráidhte abhí in Iorrus domnann le ceithre céad bliadhan roimhe sin. Bhí sé pósta i Leacht Murchadha ag bean de mhuinntir fhiannachta agus bhí sé ina comhnuidhe ann am fada gur chuir an Tighearna Talmhan amach as é. D'imthigh sé soir annsin go Tír Amhlaidh go áit arbh' ainm do an Chloch Thamhnach. Cheannuigh sé deith gcéad fataí thoir i mbaile Chaisil nuair abhí sé i dTír Amhlaidh agus thug sé abhaile ina dhá ualach ar a dhruim iad ar feadh sheacht míle bealaigh treasna an bhogaigh mar ní rabh aon bhóthar ann an tráth seo.
    Maighréad Ní Dhochartaigh
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo