Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Rinn Ruadh i gCill Uí Ghailleagáin agus sé an Boiler an t-ainm abhí air. Bhíodh siad ag déanamh brótháín ann agus ghá thabhairt do na daoine bochta. Tugtar Bliadhan an "Boiler" ar an mbliadhan sin. Seo sgéal faoi aimsir an droch-shaoghail.

An triomhadh bliadhan de'n ghorta bhí sagairt ag fuagairt amach gan aon rud a chur nach bhfásfadh sé, ach bhí toradh na gcéádta ar na baclóga an bhliadhan chéadna. Triúir ghasur d'ionnsuigh siad piosa áire ghá chartughadh ag piocadh na gcuirdíní bána. D'éirig fear an tighe amach agus chiap (?) sé na gasúir agus chuir sé isteach ipunt (?) iad. D'orduigh a bhean do na gasúir a leigint amach agus dubhairt sé nach leigfeadh nó go dtógfadh sé ós cóir Bingham iad. Shín sé ar an leabaidh agus ní rabh an biadh (?) bruidhte nó go rabh seisean marbh. Leigeadh amach na gasúir agus bhí cead cortuidhthe (?) aca ar an bpíosa áire ar fead na bliadhna in a dhiaidh sin.

Na Paistí uilig
    1. am