Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

corp agus é ghá thabhairt go dtí an Roilig.
    Fuarthas fear marbh thiar in-aice le Bun-an-Bhóthair idir Porturlainn agus Greannaigh. Is amlaidh go ndeachaidh sé amugha agus luidhe sé sios ar taobh an bhóthair agus é ar meisge oidhche fhuar agus bhí sé púnnáidhte ar maidin. Sa mbliadhain 1920 a thárla sé seo agus tá carn cloch ar thaoibh an bhóthair. Ní cuirtear aon chloch anois leis ach uaireannta agus na daoine ag dul thar an áit deireann siad 2Go ndeanaidh Dia trócaire ar anam na Marbh" Michéal Mac
    Fuarthas fear eile marbh idir Porturlainn agus Sratih-an-t-Seagail agus tá carn cloch san áít. Séan Ó Garbháin abhí mar ainm air.
    Ar an mbóthar go dtí an Ros Dubhach tá carn cloch agus is amhlaidh a leagad an corp ar thaoibh an bhóthair annseo go ndéanfadh lucht a iomchair a sgiste nuair a bhí siad ghá thabhairt go dtí an Roilig i bPoll-an-t-Sómais.

Maigréad Ní Dhochartaigh
    agus Páistí eile.