Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé sleaghantacha. Cuireann sé buinn ar rothaí. Deanan sé an chuid seo de'n obair amuigh ar an mbán. Cuireann sé teine mhór mónadh thart ar an mbun agus bhíonn sé ag dul dó go ndeanann sé cruinn é agus go gcuireann ar an roth é. Cuireann sé spealtracha idtreó chomh maith ach is minic a dhéanann na daoine féin an obair seo sa mbaile.
    Nuair abhí an sean-ghabha óg deirtear gur láidir an fear abhí ann agus go mbfearr abhíodh sé in-ann obair a dhéanamh nuair a bhíodh sé leath-ólta; mar sin ní rabh fear a ghabhadh chuige nach mbiodh buidéal uisge beatha leis agus b'iomdha spórt sean-sgéal agus sean-rann a chantaoi san gceardchain an lá sin. Deirtear go mbfearr abhí an cheird aige ná mar a tá ag an gabha óg.

Pádraig Ó Dómhnaill agus Páistí eile
    Pádraig Ó Dómhnaill