Scoil: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 3549)

An Teampall Geal, Co. Phort Láirge
Liam Ó Faoláin

1. (gan teideal) (ar lean)

Fadó riamh ní raibh aon droichead ann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    cliatha treasna na h-abhann agus do chuir sé bataí treasna ortha san. Droichead den saghas san a bhí ar an Life fadó, a fuair Baile Átha Cliath an ainm. Is mór an deifir atá idir na droichid atá againn anois agus na droichid a bhí ann fadó.

Tá tobar beannuighthe inaice le Dungarbhán.

Tá tobar beannuighthe in aice le Dungarbhán. Tobar Sagart Ó Tuama a tugtar air. Deirtear go raibh cailín ó Baile Átha Cliath i nDúngarbhán uair agus ní raibh radharc na súil aici. Chuaidh sí go dtí an tobar agus do nígh sí a haghaidh ann. Tháinigh radharc na súil cúichí arís. Tar éis sin bhí gach aoinne ag dul go dtí an tobar sin.

Long ago there was a well near the Knock-mealdown mountain.

Long ago there was a well near the Knockmealdown mountain. Its name is Bay-lough. There was a cure in it for warts. A man had a horse and it was covered over with warts. One day and he met a man and and he asked this man had he any cure for warts. He said he had. He told the man to take the horse to Bay-lough before the sun would rise for three mornings and to take
    Kathleen O' Brien
    Na Cáintigh, Co. Phort Láirge