Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Timpeall fiche bliain ó shoin nó mar sin, bhí fear ag dul ar turus ó Cluain Meala go dtí Dúngarbhán. Bhí sé ag siúl mar ní raibh aon capall ná asal aige.
    Nuair a bhí sé ar an mbóthair bhuail sé le fear a bhí ag briseadh cloch i Crosaire Bhéaraigh. Do bheannaigh sé d'on bhfear agus do bheannaigh an fear thar n-ais dó.
    D'fhiafraigh an fear siúl de fear an chasúir. "An mó uair a bhainfidh sé díom dul go Dúngarbhán?". Ní raibh fhios aige agus thosnaigh sé ag cuimhneamh.
    Ansan d'éirigh fear an casúir ina sheasamh agus chuaidh sé in aonfeacht leis síos an bóthair go dtí tigh an táilliúra. Do thug sé an freagra dó ansan. Dúirt sé leis go mbainfeadh sé dhá uair de chun dul ann. "Dé chúis nár d'inis tú é sin dom ar dtúis?" arsan fear eile. Dúirt fear na clocha leis gur
    Bríghid Dúnúrthaigh
    Os cionn 13