School: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (roll number 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Naomh Pátrúin an Ceanntaír.
    Ba é Naomh Cuan agus Brogán Naoimh Patrúin an Paróiste seo. Ba é Naomh Cuan an céad Abbé sá mainistír a bhí i Maotail. Do chuir Naomh Brogán an mainistír ar bun sá seamhadh aois agus nuair a fuair sé bhas bhí sé leanta le Naomh Cuan.
    Ná ceadta bliana tar eis cuir na ---
    mainistir eile ar bun i Maothail, áit a bfuil sean reilg anois. Tá ceann des na cloiche imeallta go dtí an lá indiú. "Cloch ná Comaraige" an ainm a tugtar air. Tá tobar beannuithe sá Paróiste Maotail fé ainmneaca Naomh Cuan agus Brogán . Tá a feile ar an h-octmadh lá dé mí Iúil i gach blían.
    Ar an lá sín tagann morán daoine go dtí an tobar naomhtha cun a bpaidreaca a radh lé Naomh Cuan agus Brogán agus cun srutháin do shiubal naoí uaire agus cun d'iarr ar Cuan agus Brogán cabhair a thabhairt doibh.
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    An Ros, Co. Phort Láirge