Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

Ar an leathanach seo

1. Fear a bhí ann go rabh cráthán de mhaoin a' t-saoghal aige. Bhí taobh tíre de thalamh aige, foirgneamh bréagh toighteach agus sparán fada airgid.
    Tharraing sé ar bhean agus chuaidh sé i gcionn an t-saoghail mar rinne go leor diomaite de.
    Nuair a bhí triúr mac aca fuair a bhean bás agus fágadh é fhéin agus na dílleachtaí fá'n mhuineál ar a chéile.
    D'fhan sé 'ná mbun ar fad agus d'oibir sé go fíor daobhtha go rabh achan fear de'n triúr i n-innimh is a dhéanamh do fhéin. Annsin d'oibir siad-san go fíor dó-san agus a d'oibir seisean daobhtha.
    Bhí an sean-duine bocht anois ag éirghe aosta agus cos amuigh agus cos istoigh 'san uaigh aige.
    Dár leis na mic go rabh an t-am ag an athair tiomsa a dhéanamh, agus cibé a bhí daighthe do achan duine aca a thabhairt daobhtha agus cead a bheith aca a gconnlán fhéin. Rinne siad amach a gháil fhad leis an athair agus an cheist a chuir 'na lathair. Chuaidh siad fhad leis an athair agus d'innis siad an sgéal dó.
    "Shílfeá," arsa'n t-athair, "gur mhaith libh sgabadh."
    "Ba mhaith le achan fear againn," arsa siad-san "a gabhail ar a chonnlán fhéin".