Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a chualaidh bean an fhéirméar caidé mar bhí, leig sí uirthí fhéin go rabh sí tinn agus nach ndéanfadh aon seort maith dithe ach cuid den tairbh a fhághail le h-ithe.
    Fuair an tairbh fios ar dhóigh eighinteacht go rabhadar gabhail da mharbhadh an oidhche sin agus d’iarr sé ar an ghasúr na ba a chuir isteach agus eisean a fhaghailt amuigh agus go rachfadh an bheirt aca ar shiubhal fhad leis an choill an oidhche sin. Chuir seisean isteach na ba agus nuair a bhí sin déanta aige chuaidh sé fhad leis an áit a rabh an tarbh.
    Léim sé ar a dhruim agus d’imthigh said fhad leis an choill. Dubhairt an tarbh beag leis an ghasúr annsin go dtiocfadh tarbh eile fhad leis an amárach agus go mbéadh troid mhór eadortha ach go mbuailfeadh seisean é. D’iarr an tarbh beag airsan dul suas ar chrainn agus ma bith tchídhfeadh sé gan labhairt.
    Tháinig an tarbh. Bhí an troid agus bhuial an tarbh beag an
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes