Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tarbh eile. An cleas ceadna an darna lá. An tríomhadh lá an cleas ceadna ach dubhairt an tarbh beag go rabh seans go mbuailfeadh an tarbh coimhthigheach eisean.
    D’iarr sé air dul suas ar an crann agus gan labhairt. “Ach,” ars sé, “ma mharbhuigheann an tarbh coimhthigheadh mise gheobhaidh tú sgian a bhfuil cois bán ann a’ bun m’adhairce. Bain tusa trí ribíní croiceanna diom ó barr no ó mhullach mo chin no bun mo ruball agus ceangail thart ort fhéin iad.” Tháinig an tarbh coimhthigheach agus mharbhuigh sé an trabh beag. Rinne seisean trí caointe nuair a chonnaic sé an tarbh beag a bhí aige fhéin a’ tuitim. Marbhadh an tarbh beag agus tháinig seisean anuas agus bhain sé na trí ribíní beaga de agus cheangail sé tarcis iad. Ní rabh aon seort le déanadh aige annsin ach gabhail ar aimsear chuig feirmeor eile agus chuaidh. Chuir sé sin amach
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Mollaidh Ní Ghallchobhair